social selling

Wat is het effect op ‘sales’ door de ‘inburgering van social media’?

Social media heeft de mensheid verandert, of we dit nu willen of niet. Wat is de werkelijke impact van het gebruik van social media op het ‘sales’ vak?

We zien het te vaak in het dagelijkse leven, mensen die door de straat lopen en de blik strak op de ‘smart phone’ hebben staan zonder besef te hebben wat er om hen heen gebeurt. Ook in het zakelijke zien we dat het gebruik van ‘social media’ steeds toegankelijker wordt en vooral ook geaccepteerd wordt als communicatie middel.

Uiteraard is Linkedin al jaren een platform waar ik kom voor mijn updates op zakelijk gebied en Facebook lijkt ook steeds normaler te worden om te gebruiken als ‘zakelijk’ communicatiemiddel. ‘Social selling’ staat bij veel commercieel gedreven organisaties hoog op de agenda, alleen wat kunnen effecten zijn van de ‘inburgering van social media’ in het sales proces?

Ik denk dat het gebruik van social media absoluut kan bijdragen aan mijn werk als ‘sales professional’, al denk ik wel dat er een gevaar schuilt als we alleen nog maar ‘whatsapp’ & ‘e-mail’ gaan gebruiken om te communiceren. Woorden geven vaak geen gevoel of emotie mee en kunnen soms ook anders opgevat worden.

Ik zie een gevaar voor veel ‘telesales’ verkopers, omdat ik denk dat die in de toekomst schaars gaan worden. Als jongeren nu al niet meer gewend zijn om te bellen met vrienden of familie, hoe moet iemand dan wel niet getraind worden om te gaan bellen met klanten?

Ik zie wel een enorme positieve verbetering als het gaat om het inrichten van de effectiviteit van een ‘sales’ professional. Met name Skype is een handig communicatiemiddel om met klanten die ver weg gevestigd zijn toch een ‘face to face’ gesprek te hebben via ‘video messaging’. Ik ben echt van mening dat het niet meer nodig is om een meeting te plannen elders in het land waar je totaal 4 uur reistijd aan kwijt zult zijn en misschien maar een half uurtje bij jouw klant aan tafel zit.

Het zal voor iedere organisatie anders zijn hoe men om gaat met het zakelijk gebruik van social media. Mijn advies zou wel zijn om goed te monitoren wat wel en niet effectief is en hoe men met de klant communiceert. In mijn optiek is ‘sales’ nog steeds mensen werk en worden veel opdrachten nog steeds ‘gegund’ omdat de relatie goed is.

Blijven bellen en bezoeken dus die klanten, mijn zege heb je!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share