Marketing Manager worden?
Marketing Manager worden? Maar hoe ?
Marketeers zijn gedreven professionals die bijna allemaal hetzelfde willen. Ze dromen ervan ooit marketing manager te worden of hebben de ambitie binnenkort een eigen onderneming te starten. Het feit dat jij op onze site beland bent, geef te kennen dat jouw droom voor de titel Marketing Manager het vooralsnog wint van het lonkende ondernemerschap. Er vanuit gaande dat je kennis en opleidingen up-to-date zijn, gaan we je in deze blogpost zo goed mogelijk voorbereiden op deze droombaan. Are you ready?
Competenties van een marketing manager
Als marketeer heb je vooral een operationele rol. De marketing manager zet de lijn uit en samen met je collega’s volg je zijn visie en pad. De eerste vraag die je jezelf dus moet stellen; “Heb ik de het in me om zelfstandig een team van marketeers te managen?”.
Motiverende marketing manager
Ook al krijgt elke marketeer een salaris aan het einde van de maand, wil dit niet automatisch zeggen dat iedereen ook elke dag maximaal gemotiveerd is. Professionele of persoonlijke uitdagingen, kunnen er voor zorgen dat de motivatie bij een marketeer tijdelijk even ontbreekt. Een motiverende manager kent de mensen in zijn team en weet dus wanneer hij in actie moet komen om op het juiste moment, op de juiste manier, een handje te helpen. Dit doet hij in eerste instantie om de ander te helpen. Maar indirect ook voor zichzelf, want bij achterblijvende resultaten is tenslotte hij de verantwoordelijke.
Delegerende marketing manager
De tijd dat je op maandagochtend verteld werd wat je moest doen is voorgoed voorbij wanneer de titel ‘Marketing Manager’ op je visitekaartje staat. Wanneer het dan maandagochtend is, staat heel het team van marketeers naar jou te kijken. Kun jij taken verdelen? En dan niet zomaar tegen iemand zeggen wat hij moet doen. Maar de juiste taak selecteren, voor de juiste marketeer. En kun je gedeelde verantwoordelijkheden geven aan mensen om hen zo mede te motiveren en bij de les te houden? Goed kunnen delegeren is dus een ontzettend belangrijke taak.
Organiserende marketing manager
Alleen door te delegeren, behaal je de doelen als een team. Als marketing manager moet je dus wel altijd en overal overzicht weten te houden. Op elk willekeurig moment moet je weten wat de actuele status is. Een gedegen voorbereiding, prioriteiten stellen, milestones bepalen, benodigde tijd beramen en zelfs eventueel tijdig aanvullende specialismen inschakelen.
Tussentijds bewaak je de planning en de voortgang. Zit iedereen nog op schema? Controleren doe je hier op resultaat in relatie tot de doelstellingen. Wat doe je als deadlines niet gehaald worden?
Wanneer een milestone bereikt is of een project afgerond is, is het tijd voor de evaluatiefase. Hier wordt gekeken hoe het project verlopen is en of er ergens zaken aangescherpt moeten worden.
Leiding geven
Zoals hierboven al even besproken is, is leidinggeven en managen meer dan zeggen wat iemand moet doen. Want als manager ben je ook de spil van het team. Je moet de boel vlot kunnen trekken als het nodig is en bent meteen de verbindende factor. Je stelt je altijd professioneel op en kunt het met iedereen goed vinden. En als er nood aan de man is, nou dan sta je vooraan. Je moet niet bang zijn om veranderingen door te voeren, ook als die niet door iedereen positief ontvangen worden. Gezellig en amicaal met elkaar omgaan en een lolletje bij het koffiezetapparaat is leuk, maar kun je dan nog wel op een serieuze manier functioneringsgesprekken voeren? Hoe ga je dat allemaal organiseren?
Een marketing manager is zo goed als zijn team. Dus moet je je marketeers helpen in hun verdere ontwikkeling. Hierbij is het essentieel dat je je mensen goed kent en weet wat hun doelen, dromen en ambities zijn.
Solliciteren op functie marketing manager
Marketing manager is dus echt wel veel meer dan alleen een toffe titel op je toekomstige kaartje. Het is een mooie uitdagende maar verantwoordelijke baan en zeker niet geschikt voor iedere marketeer. Maar mocht jij nu een mooie marketing manager vacature zien weet je een beetje wat er van je verwacht wordt. En als je er dan voor gaat, dan is er natuurlijk maar één optie en dat is dat je die baan keurig netjes binnen sleept.
Vragen in het sollicitatiegesprek
Om ervoor te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt op dat sollicitatiegesprek heb ik een aantal vragen bedacht en hieronder genoteerd. Allemaal meer dan gerechtvaardigde vragen voor een toekomstig marketing manager.
- Hoe houd je controle en bewaak je de voortgang van een project dat uitgevoerd wordt door een aantal van je teammembers?
- Zijn er taken binnen een project die je liever zelf uitvoert?
- Hoe ga je om met een lastige of slecht presterende marketeer?
- Hoe ga je marketeers motiveren en de effectiviteit optimaliseren?
- Wat is je stijl van leidinggeven?
- Stel je moet vanaf hogerhand een vervelende verandering doorvoeren. Hoe pak je dit dan aan om te zorgen dat er geen onrust ontstaat?
Goede voorbereiding is het halve werk
Gebaseerd op deze post kun je ongetwijfeld zelf ook nog wel een flink aantal vragen bedenken. Ga hier vooral mee aan de slag en zorg dat je kost-wat-kost, goed voorbereid op het sollicitatie toneel verschijnt. Want zoals je hebt kunnen lezen is alleen ambitie in deze functie niet voldoende, maar wel altijd een goed begin.