commercieel medewerker binnendienst

Telesales tips voor beginners

Telesales medewerkers opgelet!

Telesales medewerkers die beginnen in de verkoop als medewerker of accountmanager binnendienst en komt na een aantal weken erachter de baan best pittig is en dat er nog geen daadwerkelijke verkoop is geweest. Treur niet, want wij hebben enkele tips voor je als je aan een sales binnendienst baan bent begonnen.

Omgaan met ‘gatekeepers’

De ‘gatekeeper’ is diegene die ervoor zorgt dat er geen telefoontjes van “mensen die iets willen verkopen” worden doorverbonden. De ‘gatekeeper’ kan de receptioniste zijn of een medewerker van de afdeling waar jij naar op zoek bent. De ‘gatekeeper’ heeft vaak instructies gekregen om telefoontjes te filteren of zelfs om telefoontjes tegen te houden.

Er zijn enkele manieren hoe je toch bij jouw contactpersoon kan komen. Wellicht is een goede manier om toch ‘vriendjes;  te worden met de ‘gatekeeper’ en deze in de gesprekken te betrekken. Kijk of het mogelijk is om samen met deze persoon een gesprek in te plannen met de verantwoordelijke van die afdeling.

Je kan de ‘gatekeeper’ ook vragen of je de documentatie mag versturen naar zijn/haar e-mail adres om vervolgens te vragen of deze het bij de verantwoordelijke kan aanbieden.

Er zijn ook enkele tips die wellicht iets listiger zijn. Bel een keer op een andere dag, wellicht is die afgetrainde ‘gatekeeper’ dan afwezig en kom je wel binnen?

Als je volledig ‘koud gaat bellen’ kan je ook proberen om de verantwoordelijke eerst via Linkedin op te zoeken. Als je deze hebt gevonden zou je een telefoontje kunnen wagen en direct naar deze naam vragen en zeggen dat je elkaar kent.

Omgaan met teleurstellingen

Het leven van een ‘starter in de sales’ is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik heb vaak gezien dat iemand enorm enthousiast aan de slag gaat en soms een dag alleen maar ‘nee’ krijgt. Als je dit mee maakt adviseer ik altijd om na een aantal telefoontjes van de werkplek te gaan. Neem een kop koffie of loop even een rondje. Als het even tegen zit word je feitelijk geladen met ‘negatieve energie’ en dan is het zaak om die even van je af te schudden.

Je zal merken dat het werken in de (tele) sales een continue proces is waarin je pieken en dalen gaat krijgen. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het is zaak om in dalen jouw activiteiten niveau hoog te houden en niet te gaan verslappen. Blijf zaaien dan zal je zien dat het uiteindelijk toch terug  gaat komen bij je. Input = output.

Blijf jezelf

Misschien wel 1 van de grootste ‘open deuren’ die er is, maar ik denk dat het belangrijk is dat je de eigen identiteit niet verliest. Blijf jezelf als jij met klanten in gesprek gaat, want jij maakt als ‘sales medewerker’ het verschil. Het ‘spiegelen’ of ‘levelen’ met klanten is uiteraard belangrijk maar verlies jezelf niet.

 

Wordt een vak idioot

Als je net in een ‘sales functie’ bent begonnen komt er veel op je af. Van gestructureerde verkoopgesprekken tot het verwerken van klant gegevens in de database. Er wordt vaak vergeten om inhoudelijk te gaan werken aan jouw vakkennis. Met vakkennis bedoelen we niet alleen alle ‘ins & outs’ van het vak verkopen, maar ook het bijhouden van alles wat in jouw branche speelt. Abonneer je op websites via RSS of e-mail nieuwsbrieven of lees dat vakblad iedere maand dat betrekking heeft op jouw tak van sport.

 

Uiteraard zijn er nog veel mee tips die we starters in de sales kunnen geven. We zullen de komende maanden hier iets meer aandacht aan geven in onze blogs.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share