online marketeer

Is een goede marketeer ook een opvallende sollicitant?

Als marketeer weet je één ding zeker; ooit komt die ideale droombaan voorbij. De baan waar je op moet solliciteren. Het kan morgen al zijn, maar het kan ook nog een jaar of misschien zelfs langer duren. Maar wat doe je dan? Hoe ga je solliciteren? Ben je er klaar voor? Wat doe je om op te vallen tussen alle andere kandidaten? Het belangrijkste is goed voorbereid te zijn. En die voorbereiding begint nu! Dus wil jij de messen geslepen hebben voor een snelle en opvallende sollicitatie is deze blogpost er voor jou.

Standaard sollicitaties
Ben jij marketeer maar kleur jij het liefst veilig tussen de lijntjes? Dat kan. Niets mis mee ook. Standaard sollicitaties met CV en motivatiebrief zijn dan de best practice. Maar als je hiervoor kiest, doe het dan wel goed!

Solliciteren op hard skills
Bij jouw droombaan worden natuurlijk flinke eisen gesteld. Het is dus zaak dat je je CV op orde hebt. Als echte marketeer weet je dat als jij een CV schrijft, dat je dat dus volledig voor de ontvanger doet. Dit inzicht is een goed vertrekpunt. Bedenk dan meteen dat je CV:
● niet langer dan 2 pagina’s mag zijn;
● ervaring vaak omgekeerd chronologisch gelezen wordt;
● in eerste instantie hoogstwaarschijnlijk gefilterd wordt op opleiding;
● vaak niet langer dan 2 minuten gelezen wordt;

Dus ben je van mening de concurrentie gemakkelijk te kunnen verslaan op hard skills, is een CV hét wapen voor jou om voldoende mee op te vallen. Deze kun je prima klaar hebben liggen, zodat wanneer het nodig is jij hem meteen kan versturen. Maar alleen een CV is vaak niet voldoende.

Noemenswaardige competenties & motivatie

Je begeleidende brief is een mooie plek voor het benoemen van je competenties en motivatie. Ben je creatief? Dan is het logischerwijs zinvol om dit terug te laten komen in de look & feel. Ben je een communicatie-genie? Verleid de lezers dan met mooie woordspelingen, slimme verwijzingen en onverwachte tekstuele loopjes.
Oja, net als jij, heeft iedereen passie voor zijn werk en is hij een spin in het web bij zijn laatste werkgever. Met andere woorden; Niet benoemen! Als je dit namelijk 6 keer achter elkaar gelezen hebt, kan elke volgende passionele spin in het web wel eens er net één te veel zijn.

Kom je in de buurt, maar ben jij niet de beste op ervaring en opleiding? Dan heb je in de begeleidende motivatiebrief een tweede kans om je alsnog in de kijker te spelen. Denk goed na over wat de droombaan inhoud en zorg ervoor dat dit de schrijfrichting is van je brief. Ook hier zou je al wat voorbereidende werkzaamheden kunnen treffen. Want je bent een marketeer. Dus je weet wat je ambities zijn en dus ook wat je volgende baan ongeveer inhoudt qua functie. Bedenk alvast een leuke brief. Dan hoef je hem als het er op aankomt alleen nog maar even te fine tunen.

Creatieve sollicitaties
Als je hard skills en de motivatiebrief niet hetgeen zijn waar je door opvalt is er gelukkig altijd nog de out-of-the-box creatieve sollicitatie. Zelf ben ik echt altijd erg onder de indruk als iemand zich op een goede creatieve manier presenteert. Deze creatieve sollicitaties bekijk ik ook altijd meteen en hiermee hebben ze inderdaad een streepje voor. Uiteraard zitten er altijd teleurstellende bij. Maar goed, deze personen zijn dan automatisch niet geschikt.

Dus schiet je tekort? Of wil je je standaard sollicitatie en jezelf juist wat extra onder deaandacht brengen, heb ik hier twee geniale voorbeelden voor je. Hopelijk inspireren ze je om zelf ook zo opvallend het verschil te maken bij je volgende sollicitatie.

Joey solliciteert met succes bij Jumbo
Niets geen CV of motivatiebrief. Gewoon één ongeadresseerd twitterbericht. Benieuwd hoe Joey dat aanpakt ?

Matthew Epstein gaat voor Google Natuurlijk is er altijd baas boven baas. Matthew Epstein is misschien wel de eindbaas van de
creatieve sollicitaties. YouTube is het medium van zijn keuze.De reacties gingen through the roof! 1,5 miljoen weergaven! Gaat dit te ver? Dit past natuurlijk niet bij iedereen. Kan je nieuwe werkgever het niet waarderen, dan past de bedrijfscultuur sowieso niet bij je. Dus heb je ook niets te verliezen. Maar werkt Mr. Mustache nu bij Google?

Conclusie
Zoals bij alles dat wij marketeers doen kunnen we de uitkomst nooit voor de volle 100% voorspellen. Maar één ding leert een mooi Oud Hollandsch gezegde ons; “Als je het er niet op waagt, zul je ook nooit winnen”. Vergeet je je creatieve sollicitatie niet te posten op ons social media kanaal? Ik ben
benieuwd naar jullie creaties.

Gegroet, Mr. Marketing

 

Is dit een mooie marketeer vacature? Senior Marketeer bij het Longfonds, klik hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share