Sales typetjes

In de loop der jaren heb ik bij verschillende organisaties  ‘sales’ mogen bedrijven. Ik werkte op grote & kleinere sales afdelingen van 40 man tot 5. Het is altijd enorm leuk om te zien dat je bij ieder bedrijf altijd wel een aantal type sales mensen ziet rond lopen. Ik zal niemand bij naam noemen, maar wellicht herken jij deze ‘sales typetjes’ wel?

De jonge hond;  wellicht is de benaming voor dit typetje wel erg plat maar het dekt de lading wel. Dit typetje kenmerkt zich door als nieuwkomer zich enorm te willen bewijzen in de organisatie zonder dat hij eigenlijk doordacht handelt. Het mooie van dit typetje is wel dat deze ‘jonge hond’ met de juiste handvaten een goed getrainde sales tijger kan gaan worden.

De slijmbal; ik denk eigenlijk dat er in iedere discipline wel een slijmbal op de afdeling loopt die de kont van de baas loopt te kussen, op zijn Haags gezegd. De slijmbal kenmerkt zich door continue in de buurt te zijn van zijn manager en daar waar hij of zij kan een goede ‘one-liner’ in zal zetten om zich te profileren. De slijmbal is vaak ‘haantje-de voorste’ op de afdeling en schroomt niet om net voor je voeten de bal weg te schoppen. Doorgaans zie je wel dat een goede slijmbal er wel komt, carrière wordt zo efficiënt mogelijk omhoog gelikt…je moet het maar willen.

Het talent; soms komen er nieuwe ‘sales collega’s’ erbij waarvan je het talent nog niet ziet. Soms ziet het talent zelf nog niet direct dat er talent is…..wow dit gaat diep! Het talent is dé persoon die eigenlijk van nature alles kan. Goed in sport, goed op school, groot sociaal netwerk en een gezellige gesprekspartner. Het is dan ook niet vreemd dat men vaak spreekt over een ‘natuur talent’ want dat is vaak hoe het sales vak het best bedreven kan worden….zo natuurlijk mogelijk, gewoon jezelf zijn!

De eigenheimer; naast jonge honden en ambitie ballen zijn er op iedere afdeling ook ‘eigenheimers;  aanwezig. Dit woord kan verschillend worden uitgelegd, maar we bedoelen hier de sales personen mee die eigenlijk niets van niemand aannemen en eigenwijs en eigen gerijt zijn. “Nee dat moet zo” of “Ik zoek het zelf wel even op”  zijn voorbeelden van zinnen die de eigenheimer zeker regelmatig zal gebruiken. De eigenheimer loopt zichzelf soms wel voorbij, maar kan ook zeker een prima collega zijn als je weet hoe je de knoppen van deze persoon moet bedienen.

De afdelingen waar ik werkte waren zo groot dat ik er wellicht nog wel 4 kan bedenken, maar deze kwamen eigenlijk direct naar boven. Wedden dat deze sales typetjes ook op jouw afdeling rond lopen?

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share