Contentmarketing, is dat uit te drukken in harde cijfers?

Contentmarketing, is dat uit te drukken in harde cijfers?

Het is een vraag die veel ondernemers bezighoudt: in hoeverre kun je de effecten van contentmarketing campagnes meten? Organisaties zetten marketing in om hun doelstellingen te behalen, maar hoe meten zij de resultaten? Er zijn bedrijven die onvoldoende meten en dat vind ik een gemiste kans.

Over deze harde cijfers wordt veel gediscussieerd. Ik heb me er eens in verdiept en er zijn een aantal belangrijke tips voor ondernemers die op dit vlak nog weinig kennis hebben.

Wat zijn de middelen?

  1. Zelf registreren. Na een campagne kunnen we registreren hoeveel nieuwe aanvragen we er per maand bij krijgen of hoeveel producten we hebben verkocht. Is dit aantal sinds de campagne gestegen? Dit kunnen we ook uitdrukken in geld: hoeveel extra omzet hebben we de afgelopen maand (door deze nieuwe klanten) geboekt? Over het algemeen hebben campagnes pas na een aantal maanden effect. Je zou de eerste meting dus na drie maanden kunnen uitvoeren.
  2. Verschillende meetwaarden. Om een duidelijk inzicht te krijgen in de ROI op content marketing is het noodzakelijk om de volgende marketing metrics (ook wel bekend als KPI’s) mee te nemen in de vergelijking. Kwalitatief hoogwaardige content is namelijk van invloed op verschillende marketing elementen, zoals onder andere de naamsbekendheid, kennisleiderschap, organisch zoekverkeer, positie in de zoekmachines (SEO), betrokkenheid op social media, gebruikerservaring, leadgeneratie en conversie. Bij het meten van het effect van content marketing dien je o.a. te kijken naar het effect op het weigeringspercentage, het aantal pagina’s dat per bezoek wordt bekeken, het aantal nieuwe bezoekers, contacten, leads, volgers, Fans/Likes, linkbuilding en inkomende links.
  3. Programma’s:
    • Google Analytics. Google Analytics gebruiken we voor het analyseren van het bezoekersgedrag. Waar komen ze vandaan? Welke pagina’s worden bezocht? Wie doet een aankoop of contact aanvraag? etc.
    • Google Webmaster Tools. Google webmaster Tools wordt gebruikt voor de indexatie statistieken van je website. Op welke positie sta je in Google? Hoeveel mensen klikken door naar jouw website? Hoe ziet de interne linkstructuur eruit? etc.

Tot slot nog een paar bruikbare tips:

  • Weet wat je meet; gebruik de juiste meeteenheid en noteer eventueel de definitie (er zijn namelijk vaak verschillende manieren om iets te meten).
  • Werk met betrouwbare en actuele gegevens
  • Om marketingcijfers te kunnen beoordelen heb je referentiekaders nodig. Het meest gebruikte referentiekader is tijd. Ik denk altijd: als je als bedrijf wilt weten waar je naar toe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. We vergelijken cijfers bijvoorbeeld met de voorgaande periode of dezelfde periode een jaar eerder, waardoor een trend zichtbaar wordt. Bij gelijkblijvende omstandigheden is dan eenvoudig een trendlijn te berekenen. Helaas is het in de praktijk niet altijd zo simpel, want de omstandigheden van een meting veranderen continu.

Contentmarketing in 8 stappen, lees hier verder.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share