Content marketing

Content marketing in 8 stappen

Content marketing in 8 stappen

Content marketing in 8 stappen, eenvoudig of misschien toch erg lastig? We leggen het je uit met een eenvoudig voorbeeld. Mijn favoriete restaurant is sinds een tijdje actief op Twitter en omdat ik benieuwd was naar wat zij daar nu allemaal op zetten, ben ik ze gaan volgen. En wat bleek? Er kwamen mooie foto’s tevoorschijn (van de inrichting, de gerechten en het personeel), grappige tweets, handige informatie en goede acties. Door deze leuke content heeft het restaurant voor mij een betere reputatie gekregen.

Dit restaurant gaat op de juiste manier om met content marketing. Maar wat is nu content marketing? Content marketing is het maken, aanbieden en verspreiden van content die aansluit op de behoefte van de klant, om zo nieuwe relaties aan te gaan en bestaande relaties te versterken. Dit betekent dus het zorgen voor de juiste content, voor het juiste publiek, op de juiste plaats, op het juiste moment. Direct, multimediaal en vooral vindbaar. Bovengenoemd restaurant past dit perfect toe: leuke content die ik als geïnteresseerde klant gemakkelijk kan vinden, op een moment dat het mij uitkomt. Zij slagen erin de bestaande relatie op deze manier te versterken.

Hoe start je als bedrijf een goede content marketing campagne?

Dit kun je bereiken in 8 stappen:

  1. Bepaal je doelstellingen en definieer je doelgroep.

Wat wil je bereiken met content marketing? Binnen hoeveel tijd? En daarnaast: wie wil je bereiken?, welke behoeften hebben deze mensen en hoe kun je hierop inspelen?

  1. Kies een thema en onderwerp voor de campagne.

Aan de hand van de eerder gestelde vragen kies je een thema voor de campagne dat past bij de doelgroep én bij het bedrijf. Kies de onderwerpen vooral vanuit de behoefte van de klant. Wat zijn problemen van klanten? Met content marketing kun je deze problemen oplossen en eventuele twijfels bij klanten weghalen.

  1. Vertaal het thema naar een insight

 

Kies voor één duidelijk thema.

 

Te veel losse onderwerpen of een groot algemeen thema zorgen ervoor dat het voor de klant niet duidelijk is waar het bedrijf hen mee verder kan helpen. Je kunt laten zien waar je expert in bent door een specifiek onderwerp uit te kiezen. De content moet uniek en opvallend zijn. Denk daarnaast na over de structuur en de stijl die je wilt toepassen.

  1. Bepaal de communicatiemethode

Een goed communicatieplan is essentieel. In welke vorm wordt de informatie gegoten? Er bestaan veel verschillende communicatiemogelijkheden (online  en offline). Van het uitgeven van een publicatie tot inkopen van advertorials of een videoblog op YouTube. Denk na over wat het best past bij je publiek en bij jouw bedrijf.

  1. Bepaal de inzet op basis van budget en doelstellingen

Afhankelijk van je doelstelling, wensen, budget en beschikbare tijd kies je welke communicatiemethodes voor jou geschikt en haalbaar zijn. Formuleer op basis van de volgende vragen concrete doelstellingen:

  • Welk resultaat wil ik behalen?
  • Welk budget kan en wil ik daarvoor maximaal beschikbaar stellen?
  • Welke inzet kan ik daarmee realiseren?
  1. De voorbereiding

De producten kunnen nu gemaakt en gepubliceerd worden. Artikelen kun je zelf schrijven maar bijvoorbeeld ook uitbesteden aan een journalist of communicatiebureau. Om content marketing te laten slagen is het noodzakelijk dat de informatie objectief en niet te commercieel geschreven is.

  1. Spread the word

Het plan voor content marketing kan uitgevoerd worden.

  1. Meten en evalueren

Het is belangrijk om te meten. Niet alleen aan het eind van het traject, maar ook tussendoor. Wat scoort en wat niet? Moet je op meer of andere media inzetten? Schort er iets aan de manier van communiceren of zijn er nog andere factoren waar aan gesleuteld kan en moet worden? Analyseer resultaten, trek conclusies en stuur continu bij.

Wanneer je voorgaande stappen juist toepast, zul je als bedrijf automatisch stijgen in de zoekmachine resultaten. Dit is voor bedrijven zeer wenselijk, naast het krijgen van aandacht van de consument en het opbouwen van vertrouwen. Content marketing is hier een goed middel voor.

 

Lees hier het marketing blog over wat je moet doen als je ‘Marketing Manager wil worden : https://www.salesenmarketingvacatures.nl/marketing-manager-worden/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share