Accountmanager

Accountmanager

Accountmanager?

Accountmanager, wat moet ik me voorstellen bij deze functie. Het woord zegt het eigenlijk al, je ‘managed accounts’. Het woord ’managen’ is eenvoudig uit te leggen, want hiermee wordt bedoel dat je verantwoordelijk bent voor het onderhouden van ‘accounts’. Met ‘Accounts’ bedoelen we klanten van een bedrijf.

We zien bij bedrijven de functie ‘Accountmanager’ zowel in de binnendienst als buitendienst waarin het verschil zit in de wijze waarop klanten worden bediend, face-to-face of telefonisch.

In beide gevallen is het doel van de ‘accountmanager’ het onderhouden of uitbouwen van klanten.

Takenpakket Accountmanager

Het takenpakket kan enorm verschillen per organisatie, maar toch zien in de werkzaamheden wel een vast aantal taken:

  • Verkopen van producten of diensten aan bestaande klanten
  • Infomeren van product of dienst innovaties aan bestaande klanten
  • Verzorgen van offertes / contracten van gewenste producten of diensten
  • Opvolging intern wanneer product of dienst door klant is afgenomen
  • After sales / evaluatie gesprekken voeren met klanten over afgenomen producten of diensten
  • Database onderhoud van klant relatie systeem met daarin verslaglegging van afspraken en/of gesprekken

 

We zien bij kleine organisaties vanaf 25 tot grote organisaties accountmanager functies ontstaan. Het gewenste opleidingsniveau is vaak HBO, junior accountmanager vacatures vragen soms MBO niveau, maar dat is wel uitzonderlijk.

Accountmanager functies hebben wel vaak een heel bewust groeipad; vaak begin je als binnendienst accountmanager en kan je doorgroeien naar de buitendienst.

Bijna alle accountmanager functies hebben targets, d.w.z. dat je doelstellingen krijgt die vaak gebaseerd zijn op het genereren van omzet. Als deze doelen worden behaald staat daar vaak een bonus tegenover die in de vorm van extra salaris wordt uitgekeerd.

Als accountmanager zal je de volgende competenties moeten hebben:

  • Resultaatgericht, je zal uiteindelijk altijd jouw targetdoelstellingen moeten halen voor het bedrijf waar je voort werkt.
  • Klantgericht, de klant is koning en uitermate belangrijk voor de omzet van het bedrijf. Je zal ervoor moeten zorgen dat de klant blijft kopen en tevreden is.
  • Doorzettingsvermogen, dit is een competentie die heel erg belangrijk is in iedere sales functie. Klanten komen niet altijd aanwaaien, dus zal je sales inspanningen dienen te verrichten om klanten binnen te halen.
  • Communicatief, je zal op verschillende niveaus dienen te acteren en klanten moeten begrijpen. Vice versa moeten klanten de accountmanager ook goed begrijpen, dus zal je communicatief sterk moeten zijn in deze rol.

 

Een accountmanager functie zit op het salaris niveau dat schommelt van 2.600,- tot 4.500,- Euro bruto, hier zit het bonus element dan vaak nog niet bij. We zien vaak bij vacatures ‘OTE’ staan met een bedrag erbij. Met ‘OTE’ wordt ‘On Target Earnings’ bedoeld, het bedrag dat je zou verdienen als je jouw targets behaald.

In deze functie kan je ook doorgroeien naar een ‘sales management’ functie, hier kan je meer lezen over deze functie: https://www.salesenmarketingvacatures.nl/sales_functie_overzi/salesmanager-functie-omschrijving/

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Share