sales management

Sales Management, hoe beging je aan deze functie?

Sales Management, hoe beging je aan deze functie?

Je hebt een nieuwe sales manager functie gekregen bij jouw huidige werkgever! Altijd goed natuurlijk om stappen te maken in jouw carrière, maar hoe zorg je ervoor dat je gelijk goed in het ‘sales management zadel’ zit?

Jouw eerste sales management rol?

Als je vanuit het bedrijf waar je werkte voor de eerste keer een sales management rol hebt gekregen, dan is het altijd even wennen. Jij bent nu diegene die leiding gaat geven aan de collega’s die in jouw team zaten. Het is belangrijk om niet direct een enorme stempel te willen drukken op het team, omdat zij ook moeten wennen aan jouw als manager. Een valkuil is te snel heel veel willen veranderen en dat kan wel eens niet direct geaccepteerd worden.

Start je bij een nieuwe bedrijf in deze rol, dan is het drukken van een stempel wellicht helemaal niet verkeerd. Als nieuwe collega accepteert men vaak wel veranderingen van een nieuwe manager, mits deze niet te drastisch zijn.

Verdiep je in team dynamiek

Als je een nieuw team gaat managen kan je ervoor zorgen dat je de juiste team dynamiek inzet. Team dynamiek is één van de betere sales management technieken. In een team zal je zien dat iedereen andere kwaliteiten zal hebben. Door een juiste balans in het team te brengen en extra taken te verdelen op basis van de kwaliteiten in het team zal je merken dat het team dynamisch wordt en sterk gemotiveerd wordt om samen te werken. Vergelijk dit maar met een voetbal team waar iedereen een eigen positie heeft met eigen kwaliteiten, maar waar toch wordt samen gespeeld om een goed resultaat te behalen.

Werk aan perspectief voor alle team leden

Er zijn diverse commerciële rollen die traditioneel snel worden door lopen door de medewerker, maar uiteraard zal een stap naar een management positie niet voor iedereen zijn weg gelegd. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen welke weg jouw medewerkers willen bewandelen. In persoonlijke gesprekken of beoordelingsgesprekken kan je een goed beeld krijgen van de medewerker en zal je erachter komen welk carrière pad deze voor ogen heeft. Het is belangrijk om goed in te schatten of de medewerker een realistisch beeld heeft van dit pad, want we willen niemand een spreekwoordelijke ‘worst’ voor houden. Schets een realistisch pad voor de medewerker en maak een plan om doelen te realiseren.

Sturen op harde cijfers

Uiteindelijk word je afgerekend als salesmanager op de harde cijfers van jouw team. Targets zijn belangrijk om behaald te worden in het belang van de organisatie. Een target kan ook alleen maar behaald worden als de medewerker de juiste input geeft aan zijn klantenbestand. Het juiste aantal bezoeken of het juiste aantal telefoongesprekken zorgt voor omzet. Een individueel verkoopplan kan een leidraad voor een medewerker zijn. In dit verkoopplan koppel je klanten direct aan een omzet prognose en deze prognose koppel je direct een aantal activiteiten die je gaat ontplooien. Als je dit verkoopplan goed analyseert zal je zien dat het sturen op cijfers een eenvoudig kunstje is.

 Maak verkopen leuk!

We zien regelmatig dat bedrijven te weinig moeite steken in het enthousiasmeren of motiveren. Heb jij goede commerciële mensen in jouw team, dan is het belangrijk om ze iedere maand of kwartaal te prikkelen. Uiteraard is het behalen van targets een onderdeel van de functie van een sales medewerker, maar dan nog kan je extra incentives inzetten om iedere target periode het maximale uit jouw sales team te halen. Om de team dynamiek even terug te halen die ik net beschreef zou je ook kunnen denken aan een team target waarin de totale omzet wordt behaald. Als dit doel wordt behaald dan gaat het team een dagje zeilen bijvoorbeeld. Hele simpele dingen die je eenvoudig kan toepassen op ieder team en iedere organisatie.

Stuur jij een binnendienst team aan? Verhoog jouw sales management met deze tips voor telesales medewerkers: KLIK HIER

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share